Allt du vill veta om astma, KOL, allergi och covid
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Hur vanligt är astma, vad orsakar KOL och har hund- och kattägare ökad risk för att drabbas av allergi? Det är några av de frågor som den nya webbplatsen Andas Sverige försöker svara på. Bakom initiativet står Region Norrbotten i samarbete med Umeå respektive Göteborgs universitet.

Andas Sverige är ny satsning på en populärvetenskaplig webbplats med fokus på lung- och allergiforskning. Satsningen drivs av en forskargrupp under ledning av Bright Nwarus på Göteborgs universitet tillsammans med Helena Backman, forskare på Region Norrbotten och Umeå Universitet.
Finansieringen kommer från Vetenskapsrådet.
Ge tillbaka
– Genom åren har tusentals människor runt om i Sverige deltagit i de studier om astma, allergi och lungsjukdom som bedrivs inom OLIN-studierna (Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten) och WSAS (West Sweden Asthma Study) i Västra Götaland. Nu är det dags för oss att ge tillbaka och göra något för dem, säger Helena Backman.
– Genom att skapa Andas Sverige vill vi ge alla samma möjlighet att få tillgång till den information som vi forskare har. Så fort vi publicerar en ny vetenskaplig publikation lägger vi upp en populärvetenskaplig sammanfattning på webben, säger Bright Nwaru.
Överskådligt
På webbplatsen presenteras information om astma, allergi, KOL och covid-19 på ett enkelt och överskådligt sätt. Här kan du läsa om de olika sjukdomarna, hur forskningen har utvecklats genom åren och vad som är på gång just nu. Det finns även möjlighet att fördjupa sig för den som vill veta mer.
Vilka är de vanligaste myterna om astma, allergi och luftvägssjukdomar som ni stött på?
– Under lång tid trodde man att katt- och hundägare löpte större risk att drabbas av allergi. Men det är precis tvärtom - istället kan det ge ett skydd mot allergi. OLIN-studierna i Norrrbotten och en forskargrupp i Göteborg var de första som påvisade det här sambandet, säger Helena Backman.
– En av de konstigaste myterna jag har stött på är att allergi sprids från människa till människa genom nysningar, säger Bright Nwaru.

Forskarna Bright Nwaru, Göteborgs universtitet, och Helena Backman, OLIN-studierna i Norrbotten.
Vad är på gång framöver?
– Vi håller på att utveckla ”Breathe Sweden”, en systerwebbplats till Andas Sverige som vänder sig till andra forskare. Vår förhoppning är att skapa ett nordiskt samarbete inom astma, allergi och luftvägsforskning, där vi kan samarbeta över gränserna med stora befolkningsstudier, säger Helena Backman.
Text: Nina Raun
Foto: Malin Arnesson och Anders Alm