Arbetsintegrerande sociala företag
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Arbetsintegrerade sociala företag är företag som arbetar både i vinstsyfte och i syfte att skapa jobb för personer som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Företagen har som övergripande mål att integrera människor i samhälle och arbetsliv och producerar och säljer varor och tjänster inom många olika områden.

Foto: Jens Lindström
Eftersom Arbetsintegrerade sociala företag, ASF ägs och drivs av personer som inte tidigare varit etablerade eller försöker återetablera sig på arbetsmarknaden har dessa företag tuffare förutsättningar. Att företagen finns skapar ett stort mervärde för både individer och samhälle samtidigt som det skapar en större mångfald i näringslivet. En viktig pusselbit är att öka samverkan mellan ASF, myndigheter, övriga näringslivet samt ideell sektor. Genom samverkan kan nya affärsidéer upptäckas och företagen kan utvecklas i sin affärsmässighet och hållbarhet.
Läs mer på Sofisam.se
Länspartnerskapet för arbetsintegrerade sociala företag
Länspartnerskapet för arbetsintegrerade sociala företag är ett samverkansforum med syfte att bygga upp en långsiktig samverkan som ska stötta ASF i länet. Forumet drivs med ambulerande ordförandeskap och deltagande organisationer är förutom Region Norrbotten även samordningsförbund, kommuner, Arbetsförmedlingen, Coompanion, Idrottsförbundet, Sociala arbetskooperativ i länet, Sunderby folkhögskola med flera.
Är din organisation intresserad av att delta, hör gärna av dig till oss.
Projektverksamhet
Under åren 2017-2018 drevs projektet Socialt affärsperspektiv Norrbotten med målet att stärka arbetsintegrerade sociala företag i deras affärsutveckling genom marknadsföringsinsatser och kunskapshöjning. Målet var också att aktörer i regionen skulle få kännedom om vad ASF och socialt företagande är och vilka varor och tjänster dessa företag kan leverera. Det fanns även ett uttalat behov och efterfrågan hos ASF att stärka handledar- och stödfunktionerna kopplat till företagen samt att lägga resurser på arbetsintegreringen och arbetsträningen.
Projektet drevs i samarbete mellan Region Norrbotten, Coompanion Norrbotten och Sociala arbetskooperativ i länet (SAL) med finansiering från Tillväxtverket.