Yrkeshögskolan
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Yrkeshögskolans utbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. Yrkeshögskolan är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet.

Foto: iStock
Utbildningarna matchar arbetslivets behov
Eftersom yrkeshögskolans utbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet är den en mycket viktig utbildningsform för Norrbotten.
Utbildningsanordnare kan vara exempelvis privata utbildningsföretag, kommuner, landsting och universitet och högskolor. Eftersom yrkeshögskolan är behovsanpassad varierar innehåll och inriktning över tid. Nya utbildningar startar och gamla läggs ner allt eftersom arbetsmarknaden förändras.
Utmärkande för yrkeshögskolan är att de företag och organisationer som är knutna till utbildningarna är aktiva när det gäller såväl planering som genomförande av utbildningarna. Arbetslivets representanter sitter med i utbildningarnas ledningsgrupper. De kan också vara delaktiga genom att hålla i föreläsningar, delta i projekt och erbjuda praktikplatser.
Regional påverkan
Inför varje ansökningsomgång inom yrkeshögskolan efterfrågar Myndigheten för yrkeshögskolan regional information från regionalt utvecklingsansvariga aktörer, såsom Region Norrbotten. Den regionala informationen är ett av flera underlag till myndighetens beslut om vilka utbildningar som ska beviljas statsbidrag eller särskilda medel. Beslut om beviljande eller avslag baseras på en sammantagen bedömning av alla ingående faktorer.