3 december - Kalix Löjrom
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Det tas upp 60 ton äkta Kalix Löjrom i fjärdarna runt Kalix varje år.

Kalix Löjrom utvinns ur fisken siklöja, den minsta laxfisken, i det räckta havsvattnet efter Norrbottenskusten inom kommunerna Kalix, Haparanda, Luleå och Piteå.
Norrbottens Kustfiskareförbund blev hösten 2010 ägare till Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel när EU-kommissionen tilldelade Kalix Löjrom det starkaste livsmedelsskyddet - SUB, Skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att ”produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod”. Enligt Livsmedelslagen ska det alltid på produkterna finnas spårbarhet ner till yrkesfiskaren som leverantör.
Varje honfisk ger 5-8 gram rom och det enda som tillsätts löjrommen innan infrysning inom 24 timmar är 4% havssalt. Fisket pågår under tre till fem veckor i september - oktober.