Hjälpmedel
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
I hälso-och sjukvårdens ansvar ingår hjälpmedel för den dagliga livsföringen samt för vård och behandling. Hjälpmedel förskrivs som en del i rehabilitering, habilitering, vård och/eller behandling.
Politikerna har beslutat om riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. I riktlinjerna kan du läsa om vilka hjälpmedel som kan förskrivas och vilka yrkeskategorier som har rätt att bedöma behov och förskriva hjälpmedel.
Har du frågor om hjälpmedel?
I första hand kontaktar du din hälsocentral.
Kommunerna har ansvaret för alla hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmen inklusive förskrivning av hjälpmedel som utförs av sjuksköterska, distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Det gäller för personer som är 18 år och äldre.
Vad kostar det att få hjälpmedel?
Om du får ett hjälpmedel utprovat betalar du en besöksavgift. Några undantag finns. Vissa hjälpmedel är också belagda med en egenavgift. Mer information får du av den som förskriver och provar ut hjälpmedel.
Var ska hjälpmedel återlämnas?
De flesta hjälpmedel är ett lån och ska återlämnas väl rengjorda. Kontakta ansvarig förskrivare för retur av hjälpmedel. Du kan återlämna hjälpmedel på din hälsocentral, mottagning eller hos Länsservice hjälpmedelsförråd i Boden, Kalix sjukhus, Piteå sjukhus, Gällivare sjukhus och Kiruna sjukhus.
Reparation av hjälpmedel
Om ditt hjälpmedel går sönder eller inte fungerar, ta i första hand kontakt med din förskrivare på dagtid under en vardag.
Du kan också göra en felanmälan till Länsservice
Telefon 0921-666 20
E-post till tekniker hjalpmedelsteknik.norrbotten@nll.se
Vi har inte möjlighet att erbjuda dig reparation av ditt hjälpmedel under kvällar och helger.