Sjukvård under ständig förändring
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Hälso- och sjukvården har genomgått stora och banbrytande förändringar de senaste tjugo åren och uppnår allt bättre resultat. Svensk – och norrbottnisk – sjukvård utmärks av hög kvalitet och hävdar sig väl enligt olika internationella jämförelser.
Allt fler äldre kan behandlas
En stor förändring är att sjukhussängen inte behövs i samma utsträckning som tidigare. Många patienter behandlas numera utan att läggas in på sjukhus. Nya diagnos- och behandlingsmetoder samt nya läkemedel har radikalt förändrat patientarbetet. Ett tydligt exempel är att patienter med magsår medicineras istället för att opereras.
Förändrade operationstekniker har också förkortat vårdtiderna. År 1992 utfördes tre av tio operationer av ljumskbråck i så kallad dagkirurgi, utan att patienten behövde läggas in. Femton år senare hade andelen ökat till nästan åtta av tio. Den här utvecklingen fortsätter och gäller många typer av ingrepp.
Tack vare skonsamma moderna metoder är det också möjligt att operera och behandla patienter högt upp i åldrarna.
Koncentration av viss vård till de större sjukhusen
En annan tydlig utvecklingslinje är att behandlingen av svåra fall, akuta operationer och förlossningsvård koncentrerats till de större sjukhusen. De mindre sjukhusen finns oftast kvar, men har fått ett nytt innehåll.
Samtidigt som de mer specialiserade sjukhusen blivit färre, har ambulanssjukvården förbättrats med välutbildad personal och avancerad mobil teknik. Därför är det möjligt att redan under färden ställa diagnos och inleda behandling.
Detta har bidragit till att överlevnaden vid hjärtinfarkt kraftigt förbättrats. Trots den positiva utvecklingen finns det ett antal problem som Sverige i stor utsträckning delar med andra länder. Det handlar framför allt om:
-
Att vården inte - i tillräcklig utsträckning – utgår från patientens hela behov.
-
Att vården gynnar vissa grupper och missgynnar andra
-
Att vården borde satsa mer tid och resurser på att förebygga sjukdomar och ohälsa.