Vi vill sätta viktiga utvecklingsfrågor för Norrbotten på den nationella agendan och sprida kunskap om länets förutsättningar och utmaningar. Jokkmokk Arctic Talks är en dynamisk plattform för dialogbaserade seminarier med fokus på regionala, nationella och internationella frågor.

Program:
Tid: 6 februari 2020 kl 10.00-14.00
Plats: Ájtte Fjäll- och samemuseum i Jokkmokk
Dagen kommer att varvas med samtal på scen och kortare föredrag. Moderator är Lena Callne. Programmet uppdateras löpande.
10.00-10.15 Inledning
10.15-11.00 Behov av forsknings- och innovationsinvesteringar i svenska Arktis
Det globala intresset för Arktis ger Norrbotten möjlighet att profilera och positionera sig som en konkurrenskraftig arktisk region. Norrbottens förmåga till förnyelse och innovation är avgörande för regionens konkurrenskfraft.
En framgångsfaktor för länet är att fortsätta utveckla det goda innovationsklimatet. Nya idéer, nya sätt att tänka och göra, uppstår inte bara genom forskning och akademi. Det är ofta samarbeten mellan olika sektorer som människor hittar nya lösningar. Samarbetet mellan företag, akademi och offentlig sektor kan intensifieras ytterligare för att gemensamt stärka Norrbottens som en arktisk innovativ region med tillämpad forskning i världsklass. Hur säkrar vi kapital och hur lockar vi människorna till inlandet i norr?
Deltagare:
Nina Lindzen, biträdande universitetslektor geoteknik, LTU
Olle Norberg, vicerektor för rymd, LTU
Fredrik Granberg, projektledare energiteknik, LTU
Pär Weihed, prorektor LTU
Erika Mattsson, Sparbanken Nord
Marcus Gustavsson, initiativtagare till Demo North
Christer Ljungren, VD för Vattenfalls nordiska vattenkraftsverksamhet
Anna Lindberg, Regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten
11.00-11.45 Framtiden är elektrisk - men funkar det i norra Sverige?
För drygt hundra år sedan togs Pionjärverket i Porjus i drift. De första leveranserna av vattenkraftel följdes av flera och i takt med att vattenkraften och våra distributionsnät byggdes ut kunde Sverige tidigt bygga en stark industrination.
Idag står vi inför ännu ett gigantiskt, utmanande men nödvändigt klimatkliv. Den elektrifieringsvåg som sveper över landet ska förse såväl industrier som hushåll med el. El som ska produceras hållbart för att klara tuffa och självklara miljökrav.
För att nå våra klimatmål till 2045 behöver Sverige mer fossilfri el och stabila elnät. Nya elintensiva industrier knackar dessutom på dörren och vill etablera sig i Sverige. Samtidigt ska vi elektrifiera våra transporter och traditionella basindustri.
Att framtiden är elektrisk är de flesta överens om. Men funkar det i norra Sverige och tar norra Sverige tillvara på möjligheterna som elektrifieringen innebär?
Åsa Allan, Platschef, Kaunis Iron, Pajala
Tor Björn Minde, VD RICE SICS North, Luleå
Anna Lindberg, Regional utvecklingsdirektör, Region Norrbotten
Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution
Torbjörn Wahlborg, Chef affärsområde Generation, Vattenfall
11.45-12.30 Lunch
12.30-13.30 Bilden av Norrbotten - ryms den i berättelsen av Sverige?
Var är det möjligt att leva, arbeta och studera i framtiden? Var hamnar statens satsningar och företagensinvesteringar? Hur skildrar medierna staden och landet och vad gör det med medborgarnas självkänsla? Hur pratar vi själva om vårt län?
Vi behöver bli fler norrbottningar och skapa en attraktiv och livskraftig region för oss som redan bor här, och för dem vi vill ska flytta hit från resten av Sverige och världen. Visionen är att Norrbotten ska bli Sveriges mest välkomnande och nytänkande län. Tillsammans kan vi bygga ett långsiktigt livskraftigt Norrbotten, som snabbt anpassar sig till förändringar i omvärlden och där vi fortsätter att ta tillvara våra unika förutsättningar och möjligheter.
Deltagare:
Po Tidholm, författare och debattör
Lenita Andersson Junkka, redaktionschef SVT Norrbotten
13.30-14.00 Panelsamtal och summering
Jokkmokk Arctic Talks arrangeras i Jokkmokk i samband med Jokkmokks marknad 6 februari 2020. Det är ett samarrangemang mellan Jokkmokks kommun, Luleå tekniska universitet, Sparbanken Nord, Vattenfall och Region Norrbotten. Syftet med Jokkmokk Arctic Talks är att sätta viktiga utvecklingsfrågor för Norrbotten på den nationella agendan och sprida kunskap om länets förutsättningar och utmaningar.